ZAKAJ IZBRATI KAVO ALI ZELENI ČAJ

Kava ali zeleni čas sta bila v različnih študijah, med katerimi je tudi študija opravljena s strani “Centra za raziskave o diabetesu”, potrjena kot živila, ki blagodejno vplivata na zdravje. Naštejemo lahko koristi za zdravje srca in ožilja, znižanje raznih vnetij in zmanjšanje možnosti za kronična obolenja.

Zadnje študije pa so ugotovile še to, da je redno pitje kave ali zelenega čaja povezano z manjšim številom prezgodnje smrti med ljudmi s sladkorno boleznijo. Znanstveniki, ki so v študiji sodelovali, so v študijo vključili okrog 6 tisoč ljudi, vse skupaj pa je trajalo dobrih pet let. Primerjali so ljudi, ki redno pijejo kavo ali zeleni čaj in ljudi, ki omenjenih pijač ne uživajo. Tisti, ki so kavo in zeleni čaj redno pili, imajo bistveno manjšo nevarnost prezgodnje smrti zaradi kakršnegakoli razloga. Številke pravijo, da imajo tisti, ki spijejo 2 kavi ali 4 zelene čaje na dan, 40% manj možnosti za prezgodnjo smrt, kar 64% pa tisti, ki spijejo tako 2 kavi, kot 4 skodelice zelenega čaja.

Študija je za enkrat osredotočena na spremljanje učinkov omenjenih pijač in ni še dokaz o vplivu na življenjsko dobo. Je pa res, da tako kava kot zeleni čaj vsebujeta sestavine, ki imajo protivnetne učinke, obenem pa še nekaj antioksidativnih lasnosti.

Skratka, kava in zeleni čaj sta dobra izbira. Seveda pa je porebno paziti na količine, saj delujeta tudi kot poživilo.