LASTNOSTI SPANCA 2. DEL

Nedelja je tisti dan v tednu, ko večina izmed nas nima alarma, budilke ali katerega drugega faktorja, ki bi nam storil zgodaj vstati. Nič paničnih jutranjih obredov v strahu pred zamudo, torej. Kdaj se bomo zbudili je odvisno od vremena in našega počutja. V kolikor imate dejansko priliko nadoknaditi zamujen spanec, je prav tudi, da poznate pozitivne lastnosti, ki jih zdrava mera spanca prinaša. Nikar pa ne smete zdrave mere spanca zamešati z lenobo in poležavanjem od katerega ne boste imeli prav veliko. V prvem delu smo se dotaknili učinka spanca na okrevanje, danes pa sta na vrsti stres in boljša produktivnost.

Manj stresa

Prespana noč in dober spanec dobro vplivata na to kako vsakdanji stres vpliva na naše zdravje. Stres je povsod okrog nas, lahko je to finančni, službeni, v povezavi z zdravjem ali čisto preprosto že take narave, ko moramo nekaj narediti, a se nam enostavno ne da oz. nismo pri volji. Urejen in miren spanec pomaga našemu telesu minimizirati slab vpliv stresa na nas. Kot smo že enkrat omenili in kot je znano, stres sprošča kortizol (stresni hormon), ki je lahko nevaren za naše zdravje v primeru sproščanja večjih količin. V kolikor kortizola oz. stresa nimamo pod kontrolo, ta lahko vpliva na pridobivanje telesne teže in daje občutek neprestanega stresa. Kvaliteten spanec torej ne vpliva samo na stres, ampak tudi na to, da se konstantno držimo na neki idealni teži.

Boljša produktivnost

V kolikor se zbudite naspani in sveži, je to dobro tako za vas, kot za vaše sodelavce in prijatelje oz. za ljudi s katerimi boste imeli tisti dan stike. Vaš dan bo imel več možnosti, da ga izkoristite kolikor se da. Spanec oz. dovoljšen spanec vpliva na boljši fokus preko dneva, hkrati pa je možnosti, da se vam po popoldan začelo spati, manj. Poleg tega lahko računate na to, da vam zjutraj ne bo potrebno spiti tiste zelo pomembne kave. V kolikor se naspite kolikor telo in psiha od vas zahteva, vam bo jutranja doza kofeina povsem odveč. Na tak način boste čas za kavo premaknili ze nekaj ur in si skodelico privoščili, ko bo zares potrebno. Dober spanec bo odličen štart v nov dan, vaša produktivnost bo večja, obenem pa boste tudi bolj zagnani in boljše volje. Po kvalitetnem spancu boste od dneva imela bistveno več.