TAMARA: “SKELETNA ANATOMIJA VPLIVA NA NAŠ VIDEZ”

Zadnjič sem v zapisu govorila, kako anatomija vpliva na naše gibalne vzorce. Anatomije ne moremo spremeniti, ta je popolnoma odvisna od naše genetike. Ne le da vpliva na gibalne vzorce, vpliva tudi na naš videz.

Tematika o kateri sem že govorila – zadnjica. Večina žensk si želi popolno zadnjico, enako kot ima priljubljena »influencerka«. Skeletna anatomija vpliva na izgled naše zadnjice. Poznamo več primerov oblik zadnjice: kvadratna, okrogla, oblika srca ali črke V.

Od česa je torej odvisna oblika?

Velikost in širina medenice – kosti črevnice (ilium), dolžina in velikost vrata stegnenice, navpična razdalja med kostjo črevnico ter kolčnim delom stegnenice (natančneje trohanter major), dajejo obliko našim bokom, pasu in zadnjici.

Torej, videz tako imenovane popularne »bubble butt« oziroma okrogle zadnjice, je stvar anatomije. Ravno tako pojav »hip dipsov« (welcome to the club), ki se pojavijo v primeru široke medenice – kosti črevnice, dolgih stegneničnih vratov ter izrazito razdaljo med kostjo črevnico in kolčnim delom stegnenice (trohanter major). To je popolnoma NORMALNO, zato se prosim ne pusti zavajati ob številnih objavah »kako se znebiti…«, kakor številna dekleta.

Res je, do neke mere lahko manipuliramo z videzom, tako da »dodajamo« mišice, izgubljamo maščobo vendar anatomije ne moremo spremeniti. Kaj ti želim povedati? SI UNIKAT. Tvoja anatomija je kakršna je in zato se nikoli ne primerjaj z drugimi. Osredotoči se raje na svojo sestavo telesa, razvoj mišic, izbiro vadbe, prehrano in miselnost.

Tamara Zajec
Osebna trenerka v Invictus fitnesu Izola