KOLAGEN

Kolagen je najbolj obilna beljakovina v našem telesu. Gre za sestavino, ki je vezivno tkivo za marsikateri del v telesu, med drugim za kite, vezi, kožo in mišice. Kolagen ima ogromno funkcij, znan pa je po tem, da pomaga pri zgradbi kože in pri jakosti naših kosti.

1. Koža

Kolagen vpliva na kvaliteto kože, obenem pa je zadolžen za elastičnost kože in za njeno hidracijo. Z leti se produkcija kolagena zmanjšuje, zato se vedno več ljudi odloča za jemanje kolagena v obliki dodatkov.

2. Lajša bolečine v sklepih

Kolagen pomaga pri vzdrževanju hrustanca, hrustanec pa je tkivo, ki varuje sklepe. Nekatere študije so dokazale, da kolagen pomaga pri zmanjševanju možnosti za osteoartritis, prav tako pa lajša bolečine v sklepih nasploh.

3. Kosti

Naše kosti so sestavljene iz kolagena, le ta pa jim pomaga pri strukturi in pri moči. Z leti se kolagen v telesu zmanjšuje, prav tako tudi gostota kosti. Na tak način se možnost za osteoporozo viša, posledično se višajo tudi možnosti za poškodbe kosti. Kolagen torej pomaga pri tovrstnih procesih, zato ga je priporočljivo jemati kot dodatek.

4. Mišice

Kolagen je v določenem procentu tudi sestavni del mišic. Kolagen torej mišicam daja strukturo in je pomembna sestavina, ki vpliva na moč in funkcijo mišic.

5. Srce

Šutdije so dokazale, da kolagen zmanjšuje možnost težav s srcem. Kolagen daja strukturo arterijam, brez kolagena lahko arterije namreč postanejo švoh. To lahko pripelje do ateroskleroze oz. bolezni, ki oža arterije. Kolagen lahko v takih primerih oz. preventivno pomaga.

6. Ostali pozitivni učinki

Kolagen pozitivno vpliva na lase in nohte, prav tako lahko v določeni meri vpliva na zdravje črevesja in zdravje možganov v povezavi z anksioznostjo.