ŽENSKE IN UTEŽI

Delo osebnega trenerja je take narave, da nam omogoča neprestano spoznavanje novih ljudi, posledično veliko časa namenimo pogovoru, kar je med drugim tudi razlog, da slišimo različna mnenja, izkušnje in poglede ljudi, ki se odločijo za osebno trenerstvo. Kljub mnogim pozitivnim člankom, ki jih je mogoče prebrati, smo še vedno začudeni nad dejstvom, da se večina žensk izogiba vadbi, ki bi jim konec koncev pomagala do najboljših rezultatov in bistvenega napredka. Pri ženskah, ki večino rekreacije namenijo cardio vadbi, opažamo oslabljeno fleksibilnost stegna in bokov, v naprej zamaknjeno medenico, slabo aktivacijo gluteusa in bolečine v križu. Gre za nekaj česar se ne da rešiti s še več cardia, ampak se je tovrstnih težav potrebno lotiti z ojačanjem določenih mišic do katerega pridemo postopoma. Glavna bojazen, ki ženske bremeni in jih zaustavlja pred dvigovanjem uteži je ta, da bi zaradi take vadbe dobile “velike mišice”. Najbrž ste nekaj takega slišale že nešteto krat, a dejstvo je, da ne morete in ne boste postale kot Arnold ali kateri drugi svetovno znani bodybuilder. Zakaj? Ženske imajo le 10% testosterona, le ta pa je primarni hormon, ki bistveno vpliva na rast mišične mase oz. je za rast kar odgovoren. Iz tega lahko razberemo, da bodo ženske zelo težko dosegle tako zelo nezaželene “velike mišice”, poleg tega pa ženske jedo manj kot moški, kar je še en razlog, da je njihova bojazen povsem odveč. Zavedati se moremo, da je potrebno mišico dodobra natrenirati, jo nahraniti z ustrezno količino beljakovin, rezultat tega pa je tonificirano in oblikovano telo oz. tisto kar si ženske pravzaprav želijo.

Močnejše kosti in tkiva – dvigovanje uteži pomaga pri utrjevanju kosti, močnejše kosti pa znižujejo možnost osteoporoze.
Dvigovanje uteži povečuje porabo kisika v obdobju po vadbi (EPOC – excessive post exercise oxygen consumption). Naše telo se rado vrača v prvotno stanje naravnega ravnovesja, temu procesu pa pravimo “homeostaza”. V primeru, da dvigujete uteži, se mora telo močno potruditi, da povrne stanje ravnovesja. Energija, ki jo telo za ta proces porabi, pa bistveno vpliva na kurjenje kalorij v urah po treningu oz. vadbi.

Metabolizem se pospeši, poleg tega pa za vsakega pol kilograma pridobljene mišične mase, porabite 50 kalorij dnevno več.
Zniža se možnost poškodbe – dvigovanje uteži ojača sklepe, posledično vam to prinaša več stabilizacije pri vsakodnevnih opravilih.

Več energije in kondicije.

Poveča se samozavest – tovrstna sprememba se pozna pri medsebojnih odnosih, predvsem pa pri vas samih.
V kolikor dvigujete uteži, se pred vami odpre cela vrsta variacij treninga – na voljo imate različne vaje, menjujete lahko ponovitve, tempo in mišične skupine, ki jih trenirate. Če ste navajeni le na cardio vadbo, pa nimate veliko opcij.
“Anti-aging” efekt – s staranjem izgubljate mišice in moč nasploh, v kolikor pa trenirate z utežmi, preprečujete telesu, da izgubi vitalnost in mladostno obliko telesa.

Delež telesne maščobe se zmanjšuje – ta sprememba se v dobrem smislu križa s pridobivanjem mišične mase in hitrejšim metabolizmom, kar pozitivno vpliva na zmanjševanje maščobe. Manjši odstotek maščobe pomeni tudi manj toksinov v telesu, manj toksinov pa pomeni, da bo vaša koža bolj elastična.

Vadba z utežmi ženskam prinaša moč, energijo, poleg tega pa se toliko boljše počutijo v svoji koži in izgledajo bolj seksi. Počutijo se odlično, pogled na življenje pa se zaradi tega izboljša. Razlika med ženskami, ki dvigujejo uteži in tistimi, ki za rekreacijo izberejo samo cardio vadbo, je torej več kot očitna.

Za več informacij nam pišite na info@invictusfitnes.si ali pa nas obiščite kar v Izoli in pri nas opravite trening. Invictus fitnes Izola.