TRENING DO ODPOVEDI

V kolikor trenirate že nekaj časa, zagotovo že poznate dejstvo, da se pri treningu do odpovedi dogaja nekaj – z vsako naslednjo serijo imate manj moči, posledično pa naredite manj ponovitev, kar je popolnoma normalno. Če bi želeli trenirati do odpovedi in vsako serijo narediti isto število ponovitev, bi morali vsako serijo nižati obremenitev oz. kile. To pa nebi bilo dobro v primeru, da je vaš cilj moč oz. delanje na moči. V kolikor trenirate pametno, je zadeva enostavna – za moč morate trenirati z relativno težkimi obremenitvami, opraviti pa morate zmerne ponovitve zato, da bodo nivoji energije in utrujenosti taki, da lahko opravite trening do odpovedi.

Raziskava je pokazala, da trening do odpovedi ni vplival na moč oz. pridobivanju na moči v primerjavi s treningom kjer se ustaviš pred odpovedjo mišice. Morda namreč že veste, da trening z visokimi obremenitvami (kilami) pripelje do večje moči oz. občutka moči zaradi svoje specifičnosti. Iz tega razloga tak trening ne pride v poštev za vsakega, tudi vsak ne išče takega načina treninga in to je popolnoma prav in razumljivo. Priporočljivo je, da v kolikor želite delati na moči preko treninga z odpovedjo, morate paziti na nivoje energije med opravljenjem treninga. Poznati morate svoje telo in kje so meje. Znati morate oceniti utrujenost mišic zato, da lahko opravite kvaliteten trening do odpovedi. Na tak način boste lahko delali tudi na moči.

Trening do odpovedi pomeni tudi več časa za regeneracijo v primerjavi z običajnim treningom kjer do odpovedi ne pride. To pa zato, ker se pri treningu do odpovedi zgodi bistveno več poškod mikrovlaken v mišici, kot pri normalnem treningu. Regeneracijo se podaljša za dan ali celo dva. Iz tega razloga tak trening ni priporočljiv pri čisto vsakem treningu – na dolgi rok bi to pomenilo kronično utrujenost, posledica pa bi bila, da enostavno ne morate več trenirati na najboljši možen način. Ena od študij je pokazala tudi, da tisti, ki niso trenirali do odpovedi so na dolgi rok naredili enak napredek kot tisti, ki so trenirali do odpovedi mišice. To pa zato, ker so trenirali pametno in dovolili regeneracijo mišicam.

Skratka; trening do odpovedi ni napačna metoda, le pametno se je potrebno treninga lotiti. Za povprečno osebo tak trening pride v poštev vsake toliko oz. z namenom malce spremeniti način, saj je menjava načina vedno dobrodošla. V kolikor ste nekdo, ki sicer redno trenira, a to seveda počne zaradi dobrega počutja in ohranjanja telesna kondicije, vam trening do odpovedi vsekakor ne pride v poštev pri vsakem treningu, ampak vsake toliko. V nasprotnem primeru telesu ne boste dovolili do prave regeneracije, utrujenost pa je nekaj kar bo vaš napredek ustavilo. Pametno in z glavo, torej.