LEMAR: “Hej, kaj zdaj moram plačati veliko za dobiti malo?”

Preden začneš brati naslednji članek “dobrih lastnosti slabe naložbe”, ti predlagam, da si prebereš prvi del, ki je bil objavljen prejšnji teden in v katerem sem obrazložil razliko med “kardio vadbo in vadbo z utežmi”.

No pa začnimo. Razliko med vožnjo po avtocesti in mestno vožnjo poznamo. Zdaj pa gremo še na dodatne lasnosti in praktične primere.

– Ste opazili, da so vas pri tek na začetku “pekle” mišice, nato pa ne več? Gre za neko vrsto kemije, ki se proizvaja pri sami vadbi oz. lahko bi ji rekli “mlečna kislina”. Po prvem treningu ali dveh vas naslednji dan bolijo noge. Kasneje se telo prilagodi in ni več tega “pekočega” občutka oz. noge dan po treningu ne bolijo več

– Pri treningu z utežmi je “pekoč” občutek v mišicah prisoten skoraj pri vsakem setu oz. seriji vaj. Načeloma občutek nikoli ne mine (vsaj mene še ni po desetih letih vadbe). Drugi dan pa vas spremlja “prijetna” bolečina, ki nam daje občutek, da smo naredili nekaj koristnega zase

Torej mora “boleti” zato, da kurim maščobo? – Ne, ne gre za to. Ena večjih razlik med treningom je ta, da ko tečemo porabimo neko količino energije in ko prenehamo teči se ta poraba ustavi.
Pri vadbi z utežmi poleg porabe energije pri sami vadbi se dogaja še to, da mišicam povzročimo mikro poškodbe, ki jih bo telo kasneje moralo zaceliti oziroma se regenerirati. Posledično se bo poraba energije nadaljevala nekaj ur po sami vadbi.
Pomemben faktor kako dobro se bo telo regeneriralo je spanje in vrsta hrane, ki jo bomo izbrali.
Tako, da hrana igra ponovno veliko vlogo. Več o hrani vam bom predstavil v nalednjih člankih.

Skratka tako se zaključi tudi drugi del obrazložitve zakaj vaje z utežmi porabijo več energije kot kardio vaje.
Seveda kardio je osnova za katero ni potrebno veliko teorije, praktično si nadenemo športne copate in začnemo teči, medtem ko je pri vajah z utežmi smiselno imeti pravilno sestavljen program, ki vam bo koristil za izboljšanje kvalitete vsakdanjega življenja in zagotovil visoko porabo energije.

Za informacije kako do takega trening programa, me lahko kontaktirate na lemar@invictusfitnes.si

Upam, da sem vam v zgoraj navedenem primeru nekoliko razjasnil dvome, ki ste jih imeli glede tovrstnega načina vadbe in če slučajno imate katerakoli vprašanja oz., nejasnosti na to temo, jih lahko napišete spodaj v komentarje ali me kontaktirate v inboxu.

Lemar Perich,
Osebni trener v Invictus fitnesu Izola