“KAKO SPREMENITI TELO” 2. DEL

V naslednjih vrsticah se bomo lotili drugega dela članka na temo spremembe telesa. V prvem delu smo se dotaknili psihološkega vidika spremembe telesa, tokrat pa bomo pisali o prehrani. Pomembno je, da ste razumeli že prvi del članka oz. da ste dojeli kako pomembna je psiha na poti do spremembe, sedaj pa je prav, da se dotaknemo še pogleda na prehrano.
Optimalna sprememba telesa bi vedno morala biti kot nekakšen proces, ne pa le trening in prehranski program. Dotakniti se moramo življenjskega sloga in psihologije nekoga, ki bi rad spremembe. Ko se lotimo prehranskega vidika, lahko hitro najdemo ogromno različnih diet, težko pa je najti tisto pravo, ki bo odgovarjala posamezniku. Prav je, da sledite temu kar vidite, torej, da se lotite diete, ki je že dokazano primerna in dobra.

Verjamemo v to, da mora biti prehranski plan strukturiran glede na vsakega posameznika. Zakaj? Če je nekaj delovalo za vašega znanca, ne pomeni, da bo delovalo tudi za vas, zato je prav, da se upošteva želje, zmožnosti in stanje vsakega posameznika posebaj. Na poti do spremembe je za dobre rezultate priporočljivo, da se posameznik drži količine hrane, ki mu jo osebni trener predpiše, kar pomeni, da je hrano potrebno tehtati zato, da ne zbežimo iz predpisanih okvirjev, ki jih v procesu osebni trener spreminja in dopolnjuje. Veliko ljudi ima zelo slabo predstavo koliko hrana pravzaprav pomeni in vpliva na proces in končne rezultate. Prostora za napake ni in vsak napačen “korak” se bo na telesu poznal. Narobe bi bilo, da se posameznika uči vse na enkrat, zato smo članek razdelili na tri dele. Vsak, ki se odloči za spremembo telesa se tako ali druagače največ nauči na poti in sproti, vsekakor pa ne vse na enkrat – le disciplina je potrebna. V kolikor bi vsakega posameznika na enkrat založili z informacijami, bi hitro prišlo do zmede in tega nočemo.

1. Veliki večini svetujemo cikliranje (cyclical diet)
Gre za dieto, ko imate visoke kalorije (in ogljikove hidrate) na dneve ko trenirate, nižje pa na dneve, ko počivate. Na tak način omogočamo telesu, da dobi več “goriva” na dneve, ko ga najbolj potrebuje. To omogoča mišicam, da ostajajo polne in da imajo dovolj energije za optimalen trening.

S tem, ko se dnevi oz. količina kalorij razlikuje, pošiljamo signal metabolizmu, ki zaradi raznolikosti v količini kalorij deluje boljše in učinkovitejše. Predvsem, ko se v dieti kalorije začnejo nižat, je prav, da je metabolizem konstantno “v pogonu”, kar pomeni, da konstantno deluje. Po določenem času se metabolizem navadi na določeno število kalorij, kurjenje maščob oz. hujšanje pa se ustavi, takrat pa se osebni trener odloči za poseg v dieto in tako metabolizem doživi ponoven “signal”, pade iz ritma navajenih kalorij in začne ponovno delovati, istočasno se nadaljuje tudi kurjenje maščob.

2. Količino začetnih kalorij se izračuna na podlagi telesne teže
Ponavadi to deluje tako, da osebni trener izračuna količino kalorij za celoten teden, potem pa se dneve deli s količino kalorij, ki jih mora posameznik zaužiti med cikliranjem. Koliko visoko, srednje in nizko kaloričnih dnevov in kakšno zaporedje dnevov bo imel posameznik v tednu je odvisno od vsakega posameznika, vse napotke vam bo dal osebni trener. Najbolj pomemben del cikliranje je, da trener spremeni količino kalorij vsakič, ko se hujšanje ustavi.

3. Bistveno je količina beljakovin
Zavedamo se, da meso ni poceni, zato se velikokrat zgodi, da ljudje beljakovine nadomestijo z ogljikovimi hidrati zato, ker so ceneješi. Zavedati se moramo, da so beljakovine in ogljikovi hidrati dva popolnoma različna makrohranila in prav je, da jih tako tudi tretiramo in se držimo predpisanega plana. Beljakovine so zadolžene za mišice, saj se prav mišice hranijo z beljakovinami. V kolikor se pritožujete nad stroški diete, potem ste se procesa lotili na napačen način. Svetujemo vam, da se držite prehranskega programa in da se z osebnim trenerjem pogovorite v primeru, da bi pri dieti radi prišparali, naj vam trener svetuje kako in kaj, vsekakor pa ne sami posegati v program.

4. Delitev makrohranil glede na vaše trenutno telesno stanje
Ljudje v večini niso iskreni glede tega koliko maščobe imajo, zato je prav, da so številke pred samim začetkom procesa hujšanja in spremembe telesa, točne. Začetno stanje makrohranil je le začetno in se bo na poti spreminjalo, osebni trener je tisti, ki vas bo opazoval in s časom spreminjal dieto tako, da bo telo skozi celoten proces kurilo maščobo.

Spremljajte našo Facebook stran za nadaljevanje.