“OD PONEDELJKA DO PETKA + VIKEND”

Se motim če rečem, da bi radi več jedli, a hkrati shujšali? Verjeti ali ne, po mnenje marsikatere ženske je to nekaj, kar postavijo celo pred to, da najdejo popolnega in sanjskega moškega. V kolikor dobijo oboje, toliko boljše.. še boljše pa je dejstvo, da je mogoče jesti in hujšati hkrati.

Phil Learney, osebni trener s široko paleto izkušenj, nam je predstavil dober primer iz katerega se lahko nekaj naučimo. Phil je med drugim delal tudi z dobro poznanim atletom, ki je moral izgubiti težo (dnevno je zaužil 3000 kalorij, njegova teža pa je stagnirala). Kot dober trener se je Phil primera lotil zaprav in mu vnos hrane povišal na 3500 kalorij dnevno, omenjenemu atletu pa je končno uspelo izgubljati težo na način kot ga je želel. Kaj je temu botrovalo? Morda “okvarjen” metabolizem zaradi katerega atlet ni mogel izgubiti teže do trenutka, ko je povišal vnos kalorij?

Mnogi ne vedo, da izgubo teže določa razmerje med kalorijami, ki jih zaužijemo in kalorijami, ki jih porabimo. Kako torej izgubiti težo?

Ljudje se za dieto ponavadi odločijo med tednom, torej od ponedeljka do petka. Čez vikend si privoščijo dan ali celo dva, ko posežejo po “cheat” obroku. Prepričani so, da to ne bo imelo vpliva na med tednom tako “striktnih in discipliniranih” 1500 kalorij na dan. Od ponedeljka do petka si postavljajo restrikcije na katere čez vikend zlahka pozabijo, to pa nam daja vedeti, da le redki poznajo dejanske energetske vrednosti večine hrane, ki jo zaužijejo. Ko se odločijo za pomoč pri osebnem trenerju, se do tistega trenutka večina drži klasičnih 1500 kalorij/dan, ob koncu tedna pa proslavljajo vikend in si privoščijo marsikaj. Nekaj pijač, tortic in podobnih obrokov hitro nanese na 1000 kalorij, naenkrat pa se znajdejo na 4500 kalorij brez se tega sploh zavedati.

Razlog za prekomerno uživanje hrane čez vikend je ta, da rabijo pavzo od ne-vzdržnega in restriktivnega plana prehrane. Pri tem izključijo tisti vsem nam znani petkov „nekaj malega“, ker so čez teden “stradali” in verjetno imeli zelo nizek krvni sladkor (kar je posledica 5 dnevnega nizkokaloričnega prehranjevanja). Potem nam poročajo, da so zaužili tistih 1500 kcal/dan čez teden in ignorirajo „nekaj malega“ za vikend. “Nekaj malega”, kar je dejansko bilo kalorično “nekaj velikega.” Zaužili so le kremni krof, ki ga je prinesel sodelavec/ka (310kcal), ta krof pa je povzročil fiziološki padec sladkorja, posledica pa je več kot lahkotno zaužitje ostalih 690 kalorij.

V kolikor dvignemo kalorije med tednom, nehamo posegati po tistih 4500 kcal dnevno čez vikend, posledično se ne počutimo sestradane čez teden in tako potreba po razvajanju čez vikend izgine. Uspeli ste nekaj „razvajanja“ vključiti v kalorične smernice, ki so bile podane.
Če pa se prenajedate, imate občutek nabasanosti brez energije – NEAT (non exercise activity thermogenesis) pa prav tako pada. Ker imate občutek, da ste tako ali drugače zafrknili, se za trening ne odločite in vse skupaj še poslabšate. Rezultat? Na nek način ste torej 4 dni uspeli, 3 dni pa v celoti vrgli stran, iz prehranskega vidika gledano. Resnico boste svojemu trenerju verjetno zamolčali, ker vam je nerodno.
Lahko bi jim dali vsak dan 310 kcal več in krof vsak dan – tako verjetnost prenajedanja manjša, ker bi krvni sladkor bil vseeno bolj stabilen in hkrati ne bi bilo čutiti potrebe bo “razvajanju”, ker na nobeni točki nebi bilo potrebno nehati jesti nekaj v čemer uživate. Ob koncu tedna ne boste v nekakšnem blaznem deficitu in tako ne bo potrebe po obilnem hranjenju. Če povzamemo – namesto tega bi hipotetično pojedli 1690 kcal dnevno in krof (skupaj 2000 kcal) na dan. Potrebujete 2200 kcal dnevno (15.400 kcal tedensko), da ustvarite potreben deficit za izgubo teže (maščobe). Zaradi več kcal in nekaj hrane z užitkom ne bo občutka oz. potrebe po velikem prenajedanju čez vikend. Kakorkoli že, čez vikend pojeste malo „extra“ in tako je v soboto in nedeljo na meniju 2700 kcal dnevno. Občutek boste imeli, da imate več energije in NEAT bo ostal visok, šli boste v fitnes in še zmeraj boste sledili planu ter si uspeli zadeti prehranske cilje kar 7 dni v tednu. Vmes pa niti ne boste imeli občutka, da potrebujete razvajanje, ker bo nekaj hrane za razvajanje tako ali tako v jedilniku – idealno.

Če imate kakršna koli vprašanja glede izgube odvečnih kilogramov, nam pišite na info@invictusfitnes.si ali pa nas obiščite kar v Invictus fitnesu v Izoli.