Če ste že bili v Grčiji, ste sigurno že probali grški gyros. Gre za jed, ki se jo praviloma pripravlja iz janjetine, a prav tako okusen obrok lahko pripravimo tudi iz piščančjega mesa. Pristni okus lahko vsaj deloma dobite z izbiro pravih začimb ter še nekaj dodatkov.
Kaj potrebujemo?
– 500 g piščančjega mesa
– 2 žlički limoninega soka
– 2 žlici olivnega olja
– 2 paradižnika
– 1 velika čebula
– paprika (narezana na trakce)
Začimbe:
– 1 žlička soli
– 1/2 žličke mlete sladke rdeče paprike
– 1/2 žličke mlete pekoče rdeče paprike
– 1/2 žličke mletega črnega popra
– 1/2 žličke mletega belega popra
– 1 žlička mletega suhega peteršilja
– 1/2 žličke mletega suhega česna
– 1 žlička mletega suhega origana
Priprava:
Čebulo olupimo in narežemo na tanjše kolobarje, medtem ko paradižnikom odstranimo zelene dele in narežemo na manjše koščke. Meso narežemo na tanke trakce in jih začinimo z začimbno mešanico za gyros ter pokapamo z limoninim sokom.
Na ponvi segrejemo olje in meso pečemo na srednji ter zmerni temperaturi približno 5 do 7 minut, vmes ga večkrat premešamo zato, da se enakomerno zapeče. Pečeno meso odstavimo na krožnik in pokrijemo, da se ne ohladi. Nadevamo ga v “pita kruhe” skupaj s čebulo in paradižnikom ter ponudimo s tzatziki omako (dobite jo v trgovini), ki jo lahko pripravimo tudi doma.
Dober tek. 😊