JUTRANJI OBROK” 1. DEL

Med brskanjem po internetu večkrat naletimo na razne recepte, ki znajo biti okusni, hranljivi in zdravi obenem. Čeprav je danes četrtek in recepte z vami delimo le ob vikendih, bomo tokrat naredili izjemo in v dveh delih objavili nekaj načinov in idej kako do zdravega zajtrka.

Granola malce drugače

Za dve osebi potrebujemo:
1 žličko masla
1 žlico medu
1 žlicio lanenih semen
1 žlico posušenih borovnic
1 skodelico ovsenih kosmičev
¼ skodelice mandljev v lističih
pol žličke cimeta

Priprava: V ponvi stopite maslo, dodajte med in premešajte. Dodajte še laneno seme in borovnice ter kuhajte 2-3 minute. Nato vmešajte ovsene kosmiče, mandlje in cimet ter kuhajte na zmernem ognju še 2-3 minute, dokler mandlji niso zapečeni. Granolo položite na aluminijato folijo in počakajte, da se strdi in shladi. Granolo lahko pojeste z bolj gostim beljakovinskim napitkom ali kakšnim mlečnim izdelkom kot je jogurt ali skuta.

Muffin

Za dve osebi potrebujemo:
2 polnozrnata muffina
2 žlički kremnega sira
2 žlički svežih začimb (bazilika, rožmarin, origano)
2 žlički masla
2 jajca
2 paradižnika

Priprava: V ponvi popecite mafin. Namažite ga s sirom, ki ste mu primešali sveže začimbe. Na maslu popecite jajca in jih date v muffin, ki ga narežete čez polovico. Dodajte še narezan paradižnik in pokrite z drugo polovico mafina. Dober tek!

Palačinke malce drugače

Za dve osebi potrebujemo:
1 skodelica rikote
sladilo po okusu
2 jajca (ločite beljake in rumenjake)
limonin sok
1 žličko stopljenega masla
4 žlice moke
1/2 skodelice borovnic
1/2 banane

Priprava: V veliki skledi zmešajte rikoto, jajčni beljak in limonin sok. Počasi dodajte maslo in moko – premešajte. V drugi skledi stepite jajčne rumenjake. Ponev premažite z maslom in vanjo zlijte žlico mase za palačinke. Ko je palačinka pečena, nanjo namažite borovničevo maso in dodajte banano.

Načoti
Sestavine (za 1 osebo):
olje
1/3 skodelice pustega kuhanega piščanca
½ skodelice nasekljane čebule
1 skodelica rahlo zdrobljenega tortilja čipsa
3 velika jajca
cheddar sir
½ avokada, narezanega na kockice
pekoča omaka (po okusu)

Priprava: V ponvi segrejte olje in čebulo. Počakajte, da se dodobra popraži, nato vmešajte piščanca, narezanega na koščke in tortilja čips. Pražite približno 2 minuti. Vmešajte jajca, znižajte temperaturo in kuhajte še 2 minuti. Zmes servirajte s sirom, avokadom in pekočo ali katero drugo omako po želji.

Dober tek. ☺️