OPTIMALNA POSTAVITEV ZA MRTVI DVIG

Vsak izmed nas je drugače fizično grajen. Eni smo višji, drugi nižji. Nekateri imajo enako dolžina trupa, stegnenice in golenice, istočasno pa ima en krajše roke, drugi daljše. Tisti s krajšimi rokami se bo pri mrtvem dvigu moral bolj skloniti oz. nagniti naprej in posledično bolj spustiti boke zato, da bo ob izvedbi mrtvega dviga palico zadržal v višini pod lopaticami.

Višina bokov se razlikuje od posameznika do posameznika. V povprečju oz. na splošno naj bi palica ob izvedbi mrtvega dviga bila v višini lopatic, golenici pa v neposredni bližini palice. Kako vaša izvedba mrtvega dviga izgleda je torej odvisno predvsem od tega kako ste fizično grajeni, enako velja za počep oz. izvedbo počepa. V eni izmed zadnjih raziskav so poskusili izvedbo mrtvega dviga s palico blizu golenice in boki v visokem položaju ter izvedbo mrtvega dviga s palico nekoliko stran od golenice in boki v nižjem položaju.

V prvem primeru so zaradi manjšega “potovanja” kolen zaznali nekoliko večjo aktivacijo zadnjih lož in ledvenega dela, hkrati pa manjšo aktivacijo kvadricepsov. Gre torej za povsem individualne primere izvedbe mrtvega dviga, ki so pogojeni s tem kako je nekdo grajen. Če opazujete druge pri izvedbi, boste opazili, da nekateri štartajo z boki v nižjem položaju, nekateri pa z boki v višjem položaju. Dejstvo pa je, da se bo palica premaknila oz. jo boste pravilno dvignili takrat, ko bodo boki dovolj visoko tako, da bo palica prišla v višino lopatic.

Svetujemo vam, da se za pravilno izvedbo kompleksnih vaj kot je mrtvi dvig (tako kot tudi počep, dvig palice nad glavo in potisk palice s prsi), posvetujete z osebnim trenerjem. Že res, da je potek izvedbe odvisna od vašega telesa oz. kako ste grajeni, a za osnove izvedbe se je najboljše posvetovati z nekom, ki je za to usposobljen.