“ZASVOJENOST S HRANO” 2. DEL

Zasvojenost s hrano ni označena ali klasificirana kot potrjena motnja hranjenja, je pa vsekakor težava, ki jo ima veliko ljudi. Prepozna pa se jo preko prenajedanja, lakoti po tem, ko smo že pojedli in izgubi kontrole pri obrokih. Našteli bomo osem znakov, ki kažejo na tovrstno zasvojenost, danes je na vrsti drugi del članka.

Iskanje izgovorov

Možgani in signali možganov znajo biti čudna stvar, sploh kar se tiče raznih odvisnosti. Odločitev, da se hočete ali želite neke odvisnosti rešiti zahteva pravila, le ta pa znajo biti težka. Človek, ki je od hrane odvisen do take meje kot smo jo opisali v prvem delu članka, si bo vsakič znova zagotovil izgovore s katerimi se bo branil pred odvisnostjo in se na tak način počutil boljše. Dejstvo pa je, da so tovrstni izgovori še en od znakov, ki lahko pomenijo odvisnost.

Konstantni neuspehi pri zastavljenih ciljih

Samokontrola je nekaj kar človeku z odvistnostjo primanjkuje. Taki ljudje sicer večkrat poskušajo s tem, da si zastavijo nek cilj – npr. shujšati X kg do določenega datuma, a jim nikoli ne uspe. Vsakič znova se prepustijo odvisnosti, ki jih preganja. Drugi primer je lahko ta, da si zadajo “cilj”, da bodo “nezdravo” hrano jedli le ob določenih priložnostih kot so rojstni dnevi ali razna praznovanja, a se ta cilj hitro podaljša v naslednji dan, dva ali celo teden.

Skrivanje pred ostalimi

V kolikor se na skrito prenajedate, je to jasen znak, da se zavedate napačnega početja, a se kljub temu prepuščate odvisnosti.

Nemoč pri odnehanju klub telesnim težavam

Ni skrivnost, da je izbira hrane nekaj kar vpliva na naše počutje in zdravje nasploh. Prenajedanje, nezdrava hrana in slab način življenja lahko pripelje do raznih težav. V kolikor je do težav že prišlo, vi pa kar ne morate odnehati z odvisnostjo od hrane, je to še en pokazatelj vaše težave s hrano.

Zaključek:

Motnje hranjenja so lahko zelo težka težava, ki pa se jo na srečo da rešiti. Le priznati si morate, da imate težave s prehranjevanjem. Zaupajte nekomu, ki vam je blizu in razmislite o spremembi navad.