“ZELENJAVNI SUSHI”

Sushi je vsem nam najbolj znana japonska jed. Sestavljena je iz riža za suši, ribe in ovitka pridobljenega iz morskih alg. Tokrat bomo namesto ribe uporabili zelenjavo.

Sestavine za 2 osebi:
– riž za suši (125 gramov)
– manjši korenček
– manjša kumarica
– polovica bele redkve
– avokado
– alge “nori” (5 listov)
– vasabi omaka (žlička)
– maslo (polovico žličke)
– 1 jajce
– sladkor (polovico žličke)
– sojina omaka (0,5 deci)
– rižev kis (1 žlička)
– ščepec soli

Priprava:

1. Riž damo v primerno cedilo in ga izpiramo toliko časa, da je voda, ki odteče bistra. Nato riž stresemo v vrelo vodo (cc. 2 deci), vodo zavremo, posodo pokrijemo in kuhamo 15 minut. Po 15ih minutah posodo odkrijemo in riž kuhamo še kakšno minuto.

2. Olupimo kumaro, redkev, korenček in avokado in jih narežemo na tanke paličice. Korenček operemo in enako narežemo kot kumaro in redkev, alge nori pa razdelimo na 4 enako velike dele.

3. Jajce zmešamo in dodamo ščepec soli, na ponvi pa iz tega jajca naredimo tanko omleto. Ko je narjena, jo položimo na krožnik in narežemo na rezance.

4. Riževemu kisu dodamo sladkor in sol ter segrejemo. Kuhan riž stresemo v skledo in ga z omenjenim kisom prelijemo ter vse skupaj zmešamo. Na liste norija oz. alg porazdelimo riž, narezane palačinke, zelenjavo in vasabi omako. Liste zavijemo kot rolado, narežemo na kolobarje in damo na krožnik. Zraven dodamo sojino omako, po želji seveda.

Dober tek. ☺️