“POMANJKANJE”

Ob debati z eno od naših dolgoletnih strank smo se dotaknili zanimive tematike, ki jo je sama zasledila v eni izmed športnih revij. Zato bomo danes z vami delili nekaj klasičnih znakov, ki so pokazatelj, da vaša prehrana ne vsebuje dovolj beljakovin. V nekaterih naših starejših objavah, ki jih med drugim najdete tudi na naši spletni strani www.invictusfitnes.si pa si lahko preberete zakaj so beljakovine pravzaprav pomembne.

Utrujeni ste:
Beljakovine kot rečeno nasitijo, zato bo energije skozi dan več, posledično ne boste toliko utrujeni.

Kljub rekreaciji in telovadbi nikakor ne morete izgubiti maščobe:
Poleg tega vam primanjkuje tudi mišične čvrstosti. Zakaj? S treningom pride do mikropoškodb, te mikropoškodbe potrebujejo beljakovine zato, da se zacelijo in regenerirajo oz. zato, da mišice dobijo svojo hrano (beljakovine so gradnik mišic). Torej je zaporedje nekako: vadba – mikropoškodbe – beljakovine – regeneracija – čvrstejše mišice – več mišic pa pomeni manj maščobe.

Lačni ste zelo hitro po obroku:
V kolikor vaši obroki ne vsebujejo beljakovin (recimo, ko za zajtrk izberete skledo kosmičev ali celo biškotov), boste zaradi manjše sitosti hitreje lačni. Ogljikovi hidrati so znani oz. za njih je značilno, da ko se razgradijo vplivajo na visok nivo krvnega sladkorja, le ta pa bo poskrbel za to, da boste dobili potrebo po vnovičnem zaužitju hidratov zato, da krvni sladkor uravnate čim le ta enkrat pade. Svetujemo vam, da vaš obrok vsebuje beljakovine, zdrave maščobe in manj ogljikovih hidratov, tako pa boste siti dlje časa.

Napihnjenost:
Beljakovine blagodejno vplivajo na tekočine v telesu oz. pri njihovem uravnavanju.

Pogosta želja in potreba po nečem sladkem:
To se dogaja enostavno zato, ker ne zaužijete dovolj beljakovin (ki so znane po tem, da dobro nasitijo in zatrejo potrebo po sladkem), posledično se pojavi želja po sladkem.

Imate suho kožo ali spremembe in razne težave z lasmi ali nohti:
Beljakovine so med drugim tudi gradnik v koži, laseh in nohtih.

Menjava razpoloženja:
Beljakovine vsebujejo aminokisline, ki vplivajo na gradnjo oz. delovanje in sproščanje tako imenovanih “hormonov sreče” – dopamin in serotonin.

Spremljajte Facebook še naprej. ☺️