“ŠPARGLJI”

Čeprav je sezona špargljev že v polnem teku in tista začetna navdušenost počasi že mineva, se jih mnogi še vedno veselimo. Šparglji še iz časov Antike veljajo za zelo zdravilno rastlino, ki jo že stoletja uporabljajo tudi kitajci. V času starega Egipta so s šparglji zdravili obolenja ledvic in sečil, poleg tega pa so tudi zelo okusni, zato ni novost, da si vsako pomlad kuharji izmislijo razne recepte s šparglji.

Dobro je vedeti, da so šparglji tudi prebiotiki – snovi, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost koristnih mikroorganizmov (probiotikov) v naših prebavilih. Priporočljivo je, da v telo vnesemo vsaj 2-3 porcije naravnih prebiotikov. Kje jih najdemo?

V zelenjavi: v špargljih, v česnu, v artičokah, čebuli
V ogljikovih hidratih: v ješprenu, fižolu, ovsu, kvinoji, rži, krompiru, sladkem krompirju
V sadju: v jabolkah, bananah, jagodičevju, v citrusih in v kiviju
V maščobah: v lanenem semenu, v chijinih semenih
Možno, pa jih je dodati tudi v obliki prehranskih dodatkov.

Za več informacij nam lahko pišete na info@invictusfitnes.si