POČEP

Danes bomo z vami delili nekaj različnih načinov izvedbe počepa, seveda pa je prav, da ste pozorni na pravilno izvedbo. V koliko niste sigurni kako in kaj, svetujemo, da se obrnete na osebnega trenerja za strokovno pomoč. Počep je odlična vaja za zadnjico in noge, ob pravilni izvedbi pa pri počepu deluje skoraj celo telo.

1) Klasičen počep s štango:
Štango oz. palico (za začetek brez dodatnega bremena) naslonite za glavo na hrbet oz. preko ramen, z rokami pa štango primete širše od vaših bokov. Stopala naj bodo v širini ramen oz. malce izven. Spustite se v počep, pri tem pravilno dihajte in stisnite trebuh ter zadnjico (tako boste aktivirali celoten trup). Pete skozi izvedbo poskusite potiskati v tla, tako boste imeli večji občutek stabilnosti in pravilne izvedbe. Vrnite se v prvotni položaj.

2) Tako imenovani sumo počep:
Uporabite lahko klasično utež ali pa kettlebell. Utež primete v roke in jo z rahlo pokrčenimi nogami držite med nogami, stopala nad bodo tudi tukaj malce izven širine ramen, spustite se v počep in se vrnite v začetni položaj. Pozorni bodite na stisk zadnjice in trebušne stene, utež naj se tal ne dotakne.

3) Počep in poskok:
Pozorni bodite na to, da bo celotno telo trdno. Torej imeti morate občutek, da pravilno stiskate trebušne mišice. Roki stisnite v pest in jih postavite pred seboj, nekje v višini brade ali malce nižje. Izvajate klasičen počep, s to razliko, da se pri dviganju odrinite in skočite v zrak. Pozornite bodite na to, da pri skoku noge držite skupaj, ob spuščanju pa naj bodo narazen, tako bo aktivacija zadnjice boljša.

4) Klasičen počep:
Izvedba naj bo enaka kot pri počepu s poskokom, samo brez poskoka. Počep izvedite počasi in kontrolirano.

Svetujemo vam, da za začetek ne uporabljate bremen in se za pomoč pri pravilni izvedbi posvetujete z osebnim trenerjem, tako se boste tudi izognili nepotrebnim poškodbam. Možnosti počepov je ogromno, začnite z najbolj enostavnim.

Spremljajte nas tudi preko Instagrama in spletne strani www.invictusfitnes.si