“KOKOSOVO OLJE”

Kljub temu, da je kokosovo olje zadnja leta zelo prodajan in priljubljen izdelek, okoli njega še vedno kroži nekaj nejasnosti. V naslednjih vrsticah vam bomo razložili zakaj bi bilo zelo dobro, da ta izdelek redno uporabljate.

Začnimo s tem, da kokos kot tak vsebuje maščobe, zato se njegova reputacija ni “začela” najboljše. Kar veliko ljudi ne ve pa je to, da gre za nasičene maščobe, le te pa so leta in leta veljale za nekaj slabega oz. da je vsak izdelek, ki vsebuje nasičene maščobe, enostavno slab. Kar se tiče trans maščob, to velja in prav je, da se jih izogibamo. Vedeti pa moramo, da brez maščob telo ne more funkcionirati, ker maščobe sodelujejo pri prenosu vitalnih vitaminov po telesu.

Kokosovo olje vsebuje trigliceride srednje verige, le te pa telo zlahka absorbira in jih porabi za energijo brez, da bi se prej pretvorili v maščobo (veliko ostalih olj pa vsebuje trigliceride dolge verige, ki jih telo shrani kot maščobo).

Ljudje, ki živijo v tropskem okolju uporabljajo kokosovo olje že stoletja. Znano je, da je kokosovo olje v uporabi na dnevni ravni, poleg tega pa v tropskih krajih zaužijejo nične količine predelane hrane, posledica tega je, da nimajo skoraj nič srčnih bolezni. Kokosovo olje uporablajo tako zaradi zdravja, kot zaradi vitkosti. Pozitivne lastnosti pa so tudi naslednje:

1. The American Journal of Clinical Nutrition je objavil že vrsto študij, ki razlagajo kako trigliceridi srednje verige pokurijo trikrat več kalorij v šestih urah po obroku, kot trigliceridi dolge verige.

2. Kokosovo olje velja za daleč najboljše olje za peko in kuhanje. V primerjavi z olivnim olje ima višji “smoke point”, kar pomeni, da ga lahko kuhamo na višjih temperaturah. Poleg tega ima kokosovo olje tako sestavo, da zelo težko proizvede proste radikale, ki so znani po tem, da so rakotvorni in škodujejo telesu.

3. Kokosovo olje je sestavljeno iz maščobe, ki se ji reče “lavrinska kislina”, le ta pa je protivirusna in protimikrobna.

4. Pomaga pri boljši absorbciji hranil, med drugim vitamina E

5. Kokos je bogat z vlakninami, vitamini in minerali

Upamo, da se boste po tem članku odločili za redno uporabo kokosovega olja, saj gre za fantastično sestavino, ki prinaša ogromno pozitivnih učinkov.