KOLIKO HITRE HRANE UŽIVATE?

Hitra hrana načeloma velja za hrano, ki jo ljudje pripravijo in zaužijejo hitro. Ponavadi gre za precej kalorična živila, polna nezdravih maščob in sladkorjev. Leta študij pa so prinesla že lepo število dokazov kako take vrste hrana vpliva na zdravje – tako kratkoročno, kot dolgoročno.

Zadnja leta se tudi med izdelki hitre hrane pojavlja tabela hranilnih vrednosti, ljudje pa so v večini pozorni le na kalorije, ne zanima jih namreč sestava določene hrane. Prav sestava pa je tista, ki nam pove za kakšno hrano pravzaprav gre in koliko je v resnici zdrava.

Visoka vsebnost sladkorjev, soli in nezdravih maščob – vse to in dejstvo, da taka hrana ne vsebuje nujnih vitaminov in mineralov, pomeni, da je živilo nezdravo. Veliko hitre hrane je tudi do neke mere zdrave in manj škoduje, a na ljudeh je, da se zavedajo in najdejo katera od možnosti je v redu za uživanje.

Nekaj vplivov hitre prehrane:

  • V kolikor bo vaš prvi obrok v dnevu vseboval veliko sladkorja, boste kasneje v dnevu prej lačni
  • Hrana z visoko vsebnostjo sladkorjev zviša telesno potrebo po inzulinu, kar tudi pomeni hitrejšo lakoto in željo po novem obroku
  • Večja je potreba po hrani pred naslednjim obrokom, večja je možnost, da bomo zaužili višje število kalorij v toku dneva
  • Hitra hrana ponavadi ne vsebuje dovolj zelenjave in sadja, kar pomeni malo vlaknin, posledica pa je slabša prebava
  • Še eno dejstvo je to, da hitra hrana načeloma ne potrebuje dosti žvečenja, kar za možgane pomeni, da dobijo impulz – manj “dela”, večja želja po hitri hrani in manjša želja po sveži hrani za katero je značilno, da ni procesirana in jo zato moramo dalj časa žvečiti preden jo požremo
  • Hitro hrano povezujejo z odvisnostjo, krivec pa je sladkor, ki odvisnost stimulira
  • Take vrste hrana povzroča debelost, odpornost na inzulin, sladkorno bolezen in določene srčnožilne bolezni
  • Več hitre prehrane, več vnetnih stanj v telesu
  • Manjša možnost telesa za obrambo pred raznimi infekcijami, višja stopnja rakavih obolenj, alergij in autoimunih/vnetnih bolezni
  • Pri otrokih so potrdili tudi povezavo med prekomerno hitro prehrano in astmo
  • Več nezdrave prehrane vpliva tudi na spomin in možnost učenja
  • Večja pojava Alzheimerjeve in Parkinsove bolezni
  • Povišan krvni pritisk, večja možnost srčnega napada in kapi
  • Bolezni ledvic so tudi dokazano povezave z nezdravo prehrano
  • Več slabega holesterola in manj dobrega holesterola
  • Pri mladih nezdrava prehrana pomeni tudi slab vzorec prehranjevanja in kuhanja v nadaljnem življenju

Skratka, splača se biti pozoren na vrsto hrane in živil, ki jih izbiramo in uživamo.