MAŠČOBE 2. DEL

Prejšnji teden smo odprli novo tematiko, ki bo razdeljena na več člankov – pisali smo in bomo o maščobah, ki se jih bomo lotili podrobno. Vabljeni, da sledite našim objavam v kolikor bi radi izvedeli nekaj več.

Dobre maščobe:

Glede na to, da so maščobe pomembno makrohranilo v našem vsakdanjem življenju, je prav, da se zavedamo pomena izbire dobrih/zdravih maščob in kako le te uvrstiti v našo prehrano. Danes bomo našteli nekaj primerov dobrih maščob, naslednji teden pa nekaj primerov slabih maščob.

Mononenasičene maščobe in polinenasičene maščobe so znane kot dobre maščobe zato, ker blagodejno vplivajo na naše srce, holesterol in zdravje nasploh.

  • znižujejo možnost zastoja srca in srčnih bolezni
  • znižujejo slab holesterol (LDL), dvigujejo pa dobrega (HDL)
  • preventivno vplivajo na abnormalni ritem srčnega utripa
  • znižujejo trigliceride v krvi, ki so povezani z boleznimi srca
  • borijo se proti raznim vnetjem- znižujejo pritisk
  • preventivno vplivajo na nastanek ateroskleroze (strjevanje in ožanje arterij)
  • v kolikor dobre maščobe redno dodajate k vaši prehrani, le te vplivajo na sitost in na izgubo telesne teže

Mononenasičene maščobe:

  • olivno olje, kanola olje, arašidovo olje, sezamovo olje
  • avokado
  • olive
  • oreščki (mandlji, arašidi, makadamja, indijski oreščki, pekani)
  • arašidovo maslo

Polinasičene maščobe:

  • sončnična, bučna in sezamova semena
  • lanena semena
  • orehi
  • losos, tuna, sardine, skuša, sled, postrv in ribje olje (omega 3)
  • žafranovo olje
  • sojino olje

Vabljeni, da še naprej sledite našim objavam.