“JUTRANJI OBROK” 2. DEL

Med brskanjem po internetu večkrat naletimo na razne recepte, ki znajo biti okusni, hranljivi in zdravi obenem. Čeprav je danes četrtek in recepte z vami delimo le ob vikendih, bomo tokrat naredili izjemo in v dveh delih objavili nekaj načinov in idej kako do zdravega zajtrka.

Solata

  • Za dve osebi potrebujemo:
  • sok treh paradižnikov
  • 1 nasekljano šalotko
  • 1/2 žlice gorčice
  • 1/2 skodelice vinskega kisa
  • 1 skodelica kisle smetane
  • jogurt
  • 1/2 skodelica olivnega olja
  • 3 češnjeve paradižnike
  • nasekljan drobnjak
  • 1/2 skodelice kuhane šunke
  • 1 glavo solate
  • ¼ velike nasekljane čebule
  • 1 trdo kuhano jajce, narezano na krhlje
  • ½ na koščke narezanega avokada

Priprava: Najprej naredite preliv. V veliki skledi zmešajte paradižnikov sok, šalotko, gorčico, sol, poper, kis, kislo smetano in jogurt po okusu. Ko so sestavine lepo prepletene med seboj, v maso počasi vlijte olivno olje. Pospravite v hladilnik (tam zdrži do 2 tedna). V veliki posodi zmešajte češnjevce, šunko, solato, čebulo in 4 žličke preliva. Dodajte še jajca in avokado. Po potrebi potresite s sveže mletim poprom.

Omleta malce drugače

  • Za 1 osebo potrebujemo:
  • ½ skodelice posušenih ali svežih gob
  • 2 jajca
  • 1 žlička masla
  • 2 žlici nadrobljenega kozjega sira
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja

Priprava: V posodi zmešajte jajca s soljo in poprom. V ponvi na maslu prepražite gobice. Dodajte jajca in pecite 4 minute. Tik pred koncem dodajte še sir. Omleto obrnite, da se na obeh straneh lepo zapeče.

Sadno-beljakovinski napitek

  • Za 2 osebi potrebujemo:
  • 2 skodelici češnjevega soka
  • 2 skodelici jagod
  • 2 skodelici češenj (v kolikor je sezona)
  • 4 žlice beljakovin v prahu
  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 1 skodelico mleka po okusu

Priprava: Oves za nekaj časa namočite v vodi ali mleku. Nato vse sestavine zmešajte v mešalniku in na koncu dodajte še arašidovo maslo.

Burito malce drugače

  • Za dve osebi potrebujemo:
  • 2 žlički olivnega olja
  • 4 jajca
  • 2 skodelici zmrznjene zelenjave (koruza, fižol, paprika itd)
  • 2 tortilji (tiste večje)
  • 1 skodelico cheddar sira
  • 1/2 šalše

Priprava: Zelenjavo prepražite na olivnem olju, dodajte jajca in dobro premešajte. Ko so sestavine kuhane, jih zavijte v tortiljo in potresite s sirom. Čez prelijte šalšo.

Dober tek. ☺️