“OD SLABE DO DOBRE NAVADE”

Kaj storiti, ko se želite odvaditi od slabe navade? Enostavno – nadomestite jo z dobro.

V kolikor ste se odločili, da si boste enkrat za vselej uredili način življenja in začeli bolj zdravo živeti, vam lahko pomagamo z nekaj nasveti. Kako do časa za pripravo obroka, kako se znebiti navade po nezdravih prigrizkih brez, da bi ob tem izgubili tudi druženje s prijatelji, kako se pravzaprav lotiti vsega tega.. navideznih “ovir” je veliko, v naslednjih vrsticah pa si lahko preberete nekaj nasvetov.

Čas za pripravo obroka:
Spadate v skupino ljudi, ki se rada pritožuje kako nima časa za pripravo enostavnega obroka, kaj šele zdravega? Svetujemo vam, da pomislite kako poteka vaš dan in kaj čez dan sploh počnete. Mogoče veliko časa preživite na Facebooku, Instagramu in ostalih socialnih omrežjih, mogoče veliko časa namenite gledanju televizije, mogoče se predolgo odločate kaj si boste naslednji dan oblekli? Taka in drugačna vse prej kot produktivna početja lahko skrajšate za nekaj časa in ga izkoristite za pripravo zdravega obroka – od tega boste imeli veliko več. Živimo v času, ko ogromno ljudi veselo brska po Facebooku in na Instagramu “lajka” slike ostalih še preden budilka sploh zazvoni. Čas za objavo slike, posnetka ali vsem nam znanega “storyja” se vedno najde, tako kot se najde čas za pritoževanje.. razmislite o tem in storite nekaj zase.

Namesto sladkarije/čipsa izberite nekaj dejansko hranilnega in zdravega:
Če ste navajeni, da med enim in drugim obrokom posegate po nezdravih prigrizkih tudi takrat, ko sploh niste lačni, potem vam svetujemo, da tovrstne hrane enostavno ne kupite. Če jih ne bo doma v hladilniku ali po predalih, potem jih ne bo niti na dosegu roke. Če vas je strah, da boste kljub temu nasvetu hrepeneli po nečem nezdravem in si želeli “junk” prigrizek, si hladilnik in omaro napolnite z zdravimi hranili.

Z družbo na sprehod namesto v restavracijo:
Cona udobja zna biti hudič. Zakaj? Če smo navajeni na to, da se večkrat na teden dobimo z nekom na kavi, potem si življenja brez te navade enostavno več ne predstavljamo. Dan ima 24 ur in v kolikor se kofetkanje in gibanje križata z ostalimi nujnimi obveznostmi in opravki, se je treba odločiti le za eno izmed dveh navad. Nič hudega če vas je strah, da boste izgubili prijatelje ali se od njih oddaljili v kolikor boste spremenili slog življenja – to je povsem normalno. Svetujemo vam, da greste s prijateljem na sprehod, kavo pa preložite ali jo s sprehodom celo zamenjate. Ne razmišljajte o tem, da bo družbo težko prepričati v novo navado, konec koncev ste tudi vi težko začeli, ampak vam kljub temu uspeva.

Vsaka sprememba zna biti težka in zahteva svoj čas, vendar verjemite, da ko boste začeli in nekaj časa vztrajali, boste kaj kmalu neustavljivi.

Za več uporabnih nasvetov spremljajte našo Facebook stran (po tem, ko si pripravite obrok za naslednji dan in se sprehodite s prijatelji 😛), kjer redno objavljamo take in drugačne članke z različnimi nasveti.